Когато говорим за интериорен дизайн има две основни разграничения, а именно – жилищен и обществен.

И ако общественият отдавна, и в много по-голяма степен, се доверява на професионалистите, при жилищния нещата съвсем не стоят така.

Макар и навлезнал като услуга в България сравнително широко, жилищният интериорен дизайн, все още е схващан по-скоро като не задължителен при реализацията на жилища.

Основен проблем в разбирането на тази услуга идва от това, че КАКВО ЩЕ ПОЛУЧА КАТО УСЛУГА? от един интериорен дизайнер стои след въпроса КОЛКО СТРУВА?.

Ще разгледаме тези въпроси в тази последователност.

КОЛКО СТРУВА зависи от това КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ като услуга.

Вариантите са много, а ние сме ги организирали в няколко пакета, за да са по-разбираеми за клиента ТУК.

Всеки проект трябва да започне със заснемане/замерване на жилището и изготвяне на различни на брой топ разпределения или т.нар. план.

Колко ще бъдат тези варианти на план зависи от пакета, който се избрали.

3D визуализациите и топ разпределението са част от т.нар. ИДЕЕН ПРОЕКТ, или онова, което дизайнера ви предлага като концепция.

Концепцията е съобразена с всички ваши изисквания, параметрите на помещението, а най-често и на бюджета ви.

След избор на план следва визуализирането.

Обикновено то е в един основен вариант и няколко корекции, отново в зависимост от пакета.

И последно, но изключително важно – ТЕХНИЧЕСКАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ

Това са онези чертежи , които в голямата си част няма да ви говорят нищо, поне не преди да ги обсъдите и потвърдите с дизайнера. Те, обаче, са изключително важни за точната реализация на проекта.

Без тях, картинките, които толкова много харесвате, ще останат просто картинки.

КОЛКО СТРУВА зависи от това в кой пакет на интериорен проект попадате.

Цените са на квадратен метър на чистата площ на проектиране.

Или при средна цена 45 лв./кв.м. за 100 кв.м. пълен интериорен проект, с включена техническа документация, би ви струвал 4500 лв.

КАКВО СЛЕДВА ?

Основен въпрос е какво следва и как би протекла реализацията:

КОЙ ще го реализира?

Тук изключително важно е да изясните дали компанията работи с подизпълнители или ще реализира със собствени групи, защото това влияе на качеството и срока на реализацията.

КОЙ поема отговорност, че проектът и реализацията ще съвпадат?

( или изобщо ще се случат ,защото ако дизайнера не застава зад това, по добре помислете пак)

Тук идва допълнителна услуга наречена АВТОРСКИ НАДЗОР, в която дизайнерът частично или изцяло контролира процеса на реализация.

Тази услуга е скъпа и често пъти надвишава стойността на проекта , ако не е включена в първоначалния пакет. Обикновено, в зависимост от включената ангажираност на дизайнера, тя варира от 200 лв. (най-ниската) на посещение * броя на посещения * срока на реализация, до фиксирана цена на месец за срока на реализацията, като обикновено е между 1500 – 2500 лв. на месец.

ОТСТЪПКИ или КАКВО печеля на първо четене?

Когато ползвате интериорен дизайнер, той би трябвало да ви предложи отстъпки от неговите партньори, предоставени на вас, като негови клиенти.

Колкото повече и по-големи , толкова по-престижно е за дизайнера.

Една бърза калкулация тук:

Ако на бюджет 100 000 лева ползвате средна отстъпка от 6% , това прави 6000 лв. или с 1500 лв. повече от заплатеното от вас за интериорен проект.

КОЙ ще организира процеса на реализацията ?

Това в огромна част от случаите се пропуска и се смята за нещо, което може да се извърши и от клиентите, междувременно.

ДАЛИ?

Дори ако изключим процеса по ремонтни дейности и монтажа на мебелите (които са основни пера), и предположим, че сте се договорили с големи фирми, които са наясно какво правят и ще оргaнизират процеса и стиковат помежду си ...

оговорили с големи фирми, които са наясно какво правят и ще организират процеса и стиковат помежду си …

Представете си доставка на материали, санитария, гранитогреси, врати, ламинат, уреди и т.н. Време за осигуряване на достъп, приемане на всички елементи, и не на последно място – качване и складиране.

Този процес се нарича МЕНАЖИРАНЕ НА ПРОЕКТ и обикновено струва % (4-8%) от стойността на цялостния ви бюджет.

Имате ли време и ресурс за всичко това и кой ще носи отговорност за всички елементи, които така или иначе вече сте платили?

 

КОЙ ще даде гаранциите?

И така, след като всичко е готово и е точно като на картинките, вие сте в новият си прекрасен дом и е време да проверим всичко работи ли?

Колко време работи и какво става, ако нещо се счупи?

Тук идва и последният въпрос. Вие сте платили за дизайна, авторски надзор, менажиране, купили сте елементите от предложените от дизайнера ви партньори, но какво става, ако нещо не работи. Уточнете кой ще поеме отговорността.

Сериозните компании предлагат да обслужват гаранционния срок на закупените елементи, като в допълнение ви предлагат и гаранция върху труда и материалите, вложени от тях.

В заключение може да обобщим, че ако се доверите на сериозна компания за интериорен проект, с ясни условия по стъпките на проектирането и допълнителните услуги, и със стратегия за реализирането на проекта ви, това би ви спестило в пъти повече пари и време, отколкото ако се ангажирате сами и започнете да наемате отделни подизпълнители за всичко.